Przejdź do treści
Baner 2024
Przejdź do stopki
Przejdź do Menu

Wydarzenia

Przejdź do Menu Techniczne

Menu

XVII Małopolski Konkurs Kucharsko- Cukierniczy w Krakowie

Treść

"ŚWIAT BAŚNI, BAJEK I LEGEND"

W dniach 14 i 15 marca 2018 roku uczniowie Zespołu Szkół nr 5 Specjalnych brali udział w XVII Małopolskim Konkursie Kucharsko – Cukierniczym. Konkurs odbywał się w Zespole Szkół Specjalnych Nr 14 w Krakowie.
Tegorocznym tematem konkursu był ,, Świat baśni, bajek i legend”. Celem konkursu była integracja uczniów szkół branżowych specjalnych z Małopolski i zagranicy.
W tym roku w konkursie brały udział 4 grupy cukiernicze i 8 kucharskich z Małopolski oraz Słowacji.

Dla uczniów reprezentujących naszą szkołę był to bardzo szczęśliwy konkurs.

Angelika i Izabela Kalemba zajęły po raz pierwszy w historii szkoły II miejsce w konkursie cukierniczym. Praca konkursowa „Chata Jagi”, w skład której wchodził „Tort z leśnego mchu” oraz „Magiczne deserki” wzbudzała duże zainteresowanie. Uczennice do konkursu przygotowała pani Beata Mos. 

Reprezentacja kucharzy w składzie Paulina Potępa oraz Marek Joniec została wyróżniona nagrodą za „Inspirujący smak potraw”. Uczniowie przygotowali aromatyzowany filet z kaczki z gnocchi, sosem myśliwskim i pieczonymi burakami oraz zupę dyniową z parmezanem. Zespół kucharzy pracował pod kierunkiem pani Urszuli Klag.  

Uczestników konkursu oceniało profesjonalne jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej oraz  przedstawiciele krakowskich restauracji i cukierni m.in. Anna Korfel, Andrzej Kowalik, Kazimierz Gucwa, Zbigniew Kurleto, Mieczysław Czytajło.                  

Patronat honorowy nad konkursem objęli: Wojewoda Małopolski, Marszałek Województwa Małopolskiego, Prezydent Miasta Krakowa i Małopolski Kurator Oświaty.

Puchary dla zwycięskich drużyn ufundowały: Małopolska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości oraz Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

W trakcie konkursu w dniu 14 marca uczestnicy ekip kucharskich wzięli udział w warsztatach  obsługi kelnerskiej serwisu francuskiego w restauracji „Hawełka”. W dniu 15 marca zaproszeni goście uczestniczyli w pokazie kulinarnym „Kuchnia kresowa”- przygotowanym przez Krakowską Kongregację Kupiecką – pana Zbigniewa Kurleto oraz pan Mieczysława Czytajło.

172050